Surströmming

Fisket har historiskt varit centralt på Ulvön och sik, strömming och lax gjorde att gävlefiskarna kom hit på 1500-talet. Ulvön är bland annat känt för att vara surströmmingens ö, och platsen där surströmmingen började tillverkas i större volymer.

Idag är produktionen av surströmming på Ulvön småskalig, men intresset är långt ifrån avsvalnat. Ruben Madsens Ulvö Lilla Salteri bereder två olika märken surströmming. Klassiska Ulvöprinsen och premiummärket Erik den Röde. Om ni är en grupp som vill boka en surströmmingsprovning så är det Ruben ni ska fråga.

Om man har tur så kan det serveras surströmming på hotellet, Brögga eller Almagränd också. Om ni har möjlighet att själva servera så brukar det finnas surströmming att köpa på handelsboden.

Sur2

Den 26 augusti 1999 instiftades Surströmmingsakademien på Ulvön med syfte att bibehålla surömmingskulturen och främja dess utveckling. Titta in på Surströmmingsakademiens sida för att få veta mer om surströmmingens historia, tillverkningsmetoder och en massa annat om denna delikata norrlandsrätt.

Det finns nog lika många åsikter om hur surströmming skall förtäras som åsikter om hur man lägger in den. Ett exempel på recept är dock en tunnbrödklämma med surströmming, mandelpotatis, smör, rå finhackad gul eller röd lök, gräddfil och tomat. Till klämmorna drickes med fördel öl och nubbe.

Surströmmingens förlovade ö – Aftonbladet 2006-08-09

På Ulvön finns också SurströmmingsSällskapet, Surströmmingens Folkrörelse, instiftades 16 augusti 2003 på Ulvön och administreras av SurströmmingsAkademien. 

SurströmmingsSällskapets målsättning är att bibehålla och främja surströmmingskulturen, att kartlägga surströmmingsvärlden och sprida och dela dess upplevelser bland surströmmingsentusiaster, att främja kulinarisk variation och utveckling, att uppleva kollektiv gemenskap och stolthet för surströmming som kultur, kulinarisk delikatess och traditionsbärare.