Surströmming
Fisket har historiskt varit centralt på Ulvön och sik, strömming och lax gjorde att gävlefiskarna kom hit på 1500-talet. Ulvön är bland annat känt för att vara surströmmingens ö, och platsen där surströmmingen började tillverkas i större volymer.
Idag sker ingen industriell produktion av surströmming på Ulvön, men intresset är långt ifrån avsvalnat. Om man har tur så kan det serveras surströmming på hotellet, Ulvö hamnkrog eller Almagränd. Om ni har möjlighet att själva servera så brukar det finnas surströmming att köpa på handelsboden.
Vi kan verkligen rekommendera ett besök på Ulvö museum för den som är intresserad av hur surströmming tillverkas och strömmingens historik på Ulvön.
Den 26 augusti 1999 instiftades Surströmmingsakademien på Ulvön med syfte att bibehålla surömmingskulturen och främja dess utveckling. Titta in på Surströmmingsakademiens sida för att få veta mer om surströmmingens historia, tillverkningsmetoder och en massa annat om denna delikata norrlandsrätt.
Det finns nog lika många åsikter om hur surströmming skall förtäras som åsikter om hur man lägger in den. Ett exempel på recept är dock en tunnbrödklämma med surströmming, mandelpotatis, smör, rå finhackad gul eller röd lök, gräddfil och tomat. Till klämmorna drickes med fördel öl och nubbe.
Surströmmingens förlovade ö – Aftonbladet 2006-08-09
På Ulvön finns också SurströmmingsSällskapet, Surströmmingens Folkrörelse, instiftades 16 augusti 2003 på Ulvön och administreras av SurströmmingsAkademien.
SurströmmingsSällskapets målsättning är att bibehålla och främja surströmmingskulturen, att kartlägga surströmmingsvärlden och sprida och dela dess upplevelser bland surströmmingsentusiaster, att främja kulinarisk variation och utveckling, att uppleva kollektiv gemenskap och stolthet för surströmming som kultur, kulinarisk delikatess och traditionsbärare.
Lite historia om surströmming
Många förknippar Ulvön med surströmmingen. På 1880-talet började man i Ulvöhamn att sälja surströmming i små träkaggar. 1890 såldes ca 13 000 sådana kaggar till i första hand platser i Norrland.
Vid sekelskiftet startade i Ulvöhamn ett salteribolag i vilket flera fiskare ingick som delägare och träkaggarna ersattes med bleckburkar.
Flera salterier har funnits genom åren. På Ruben Madsens webbplats www.surstromming.se kan du läsa mer om historia kring surströmming, hur det går till att tillverka den, recept och mycket mer.
Se även Surströmming på Wikipedia
Tillbehör till surströmming
Vad äter man till surströmming? Det beror lite på hur van man är! Förr i tiden räckte det med potatis till, men om man är nybörjare är det bättre att äta mindre bitar. Oftast äter man en ”surströmmingsklämma”, med hårt eller mjukt tunnbröd, smör, kanske västerbottenost, mosad mandelpotatis, finhackad röd lök, gräddfil och små bitar surströmming.
Surströmmingsprofilen Ruben Madsen brukade också experimentera med ”surtapas” – små rätter och oväntade kombinationer av smaker. Läs mer om Surströmmingskungen.
Surströmmingen är kanske mest känd för sin lukt, men låt inte lukten avskräcka dig. Se till att surströmmingsburken är kall, och om du vill kan du öppna den under vatten för att minska lukten.