Pärlan i Höga kusten

Lotsberget

Från Ulvöhamn kan man gå en lång trappa, lotstrappan, upp till Lotsberget. Det användes tidigare som utkiksplats av lotsarna. Högst upp på berget ligger Lotsstugan som byggdes 1850. Idag drivs Lotsstugan som lotsmuseum av Ulvö Kapellag och på museet får man veta mer om lotsarnas liv och arbete. På museet finns också böcker och skrifter att köpa.

Bilden ovan visar utsikten från Lotsberget. Besöket upp till lotsutkiken ställer en del krav på fysisk form, men är ändå en liten trevlig utflykt. Efter promenaden kanske det kan smaka med lite fika eller glass, som går att köpa på berget under högsommaren, samtidigt som du kan passa på att njuta av den fantastiska utsikten här uppifrån.

Historia om lotsarna
Ända fram till 1967 var Lotsstugan bemannad. Då lades Ulvöns 250-åriga lotsverksamhet ner. Dygnet om under den isfria tiden av året, fanns ett vakande öga där. Lotsstugan låg från början på Åskäret, men det var inte en idealisk plats då utsikten inte var den bästa. 1850-1851 flyttade så mästerlotsen Jonas Öman huset till dess nuvarande plats. 1895 byggdes lotstrappan som också fungerar idag. I Kjell E G Söderbergs bok Lotsarna på Ulvön finns all information. Från början hade lotsarna sina egna båtar, man tog sig fram med åror och segel. Först 1906 fick lotsarna den första motordrivna båten.

Mellan åren 1821 och 1966 lotsades 23 800 fartyg förbi Ulvön. Under åren 1909 och 1966 inträffade ett 40-tal allvarliga olyckor med fartyg här. Den mest dramatiska är Trompenbergs förlisning vid Flasen 1945. Ingen i besättningen dog men räddningsarbetet var dramatiskt. Ännu idag kan man på södra Ulvöns klippor mot Flasen hitta järnbitar som kommer från Trompenberg.

Idag finansieras lotstrappans renoveringar av frivilliga. Man kan köpa ett trappsteg och på så vis bidra till restaureringen. Därav namnskyltarna vid trappstegen på lotstrappan.

Vill du veta mer om lotsverksamheten, Trompenberg med mera så titta här där Martin Wisten samlat lotsen Harald Wistens bilder och berättelser.